Salina Sanatatii – Recomandarea medicului

Sarea si o parte din efectele ei deosebite

Stiati ca sarea poate fi un ajutor de nadejde in bucatarie? Si aici nu ma refer la condimentarea mancarurilor, ci la curatarea vaselor.

Puteti folosi sarea in numeroase feluri, de la curatarea tigailor la albirea cazii de baie. Iata ce poate face sarea:

– te scapa de petele de pe fierul de calcat;

– curata suprafata murdarita cu un ou spart foarte usor;

– stinge rapid un foc pornit de la grasime;

– indeparteaza cu usurinta grasimea si resturile de mancare de pe tigai si vase;

– curata un burete de vase;

– te scapa de petele de pe cada sau cabina de dus;

– desfunda cu usurinta scurgerea de la dus.

Preluare Kudika.ro
Follow us: @Kudika_ro on Twitter | www.kudika.ro on Facebook

Special pentru copii.

IMPORTANT ! Copiii sub 10 ani nu au acces in salina decat insotiti de catre un adult care sa il aiba in grija.

COPIII SUB UN AN SI JUMATATE VOR FI PRIMITI IN SALINA DOAR PE BAZA UNEI TRIMITERI SEMNATE DE CATRE MEDICUL PEDIATRU DE CARE APARTIN IN CARE SE VOR SPECIFICA SI NUMARUL DE SEDINTE RECOMANDAT.

Copii se simt cel  mai  bine la salina. Se joaca si se trateaza fara a baga de seama. Ne-am ingrijit ca ei sa beneficieze de un spatiu special pentru joaca. In acel loc se gasesc si doua ladite cu jucarii (forme, lopatele,  greble, masinute, etc). Acestea le fac mare placere. Dar parca o mai mare placere este statul in sare, tavalitul si alte asemenea “indeletniciri”. Este recomandat ca cei mici sa vina imbracati cu haine nepretentioase. Majoritatea lor sunt, la terminarea sedintei, albi ca oamenii de zapada. Tocmai de aceea avem pregatita o perie speciala cu care ii luam la periat de sus pana jos. Si aceasta atentie la face mare placere. Sa ii vedeti cum stau cind sunt periati!!

In cazul in care parintii doresc sa fie in apropierea copiilor care se joaca pot rasturna laditele cu jucarii care devin astfel scaune.

Pentru copiii care nu se tavalesc, nu sapa, nu fac munti, tuneluri, albii de fluvii imaginare, am pregatit doua masute potrivite inaltimii lor. Acestea sunt inconjurate cu scaune speciale pentru copii. Asa se poate scrie, desena , citi fara probleme. Daca este vorba despre copii mai mari, care vor sa foloseasca timpul din salina ca afterschool, avem pregatita o masa de talie normala unde isi fac temele fara probleme.

Copiii care vor sa acceseze internetul au la dispozitie, la vedere,  parola sistemului de wireless al saline.

Dupa cum vedeti, am incercat sa ne gandim la toti.

Ceea ce cerem parintilor este o supraveghere atenta a copiilor. Sa nu  ii lasa se arunce cu sare, sa rastoarne mobilierul salinei, sa nu se suie pe pervazul de sub aerul conditionat (unde sunt cabluri electrice) sau sa deranjeze pe ceilalti participanti la terapie, sa  nu isi bage miinile in ochi, pentru a se sterge, cand minile sunt pline de sare. Daca apar astfel de situatii se iese imediat si se merge la baia din imediata apropiere unde se vor spala bine de tot pana cand sarea nu ii va mai deranja.

Daca copiii au zgarieturi este bine sa le protejati cu leucoplast evitand astfel usturimile neplacute pe care sarea le provoaca oricari rani deschise.

REGULI DE BAZA: dupa terminarea sedintei, copiii vor strange singuri, si vor pune la loc, jucariile cu care s-au distrat. Exact cum fac si acasa.

ATENTIE ! In salina nu se mananca si nu se bea apa. Recomandabil este ca sa nu se consume lichide minim o jumatate de ora dupa terminarea sedintei pentru a lasa sarea sa lucreze si in zona gatului, loc deosebit de important.

Astmul alergic este majoritar

Aproximativ 60% din pacienti au astm alergic? Pentru cei al caror astm este moderat-sever si necontrolat diagnosticarea corecta poate fi dificila asta datorita faptului ca pacientii cu alergii nu constientizeaza imediat ca astmul lor este declansat de alergeni.
APROXIMATIV 6 DIN 10 PACIENTI ASTMATICI AU ASTM ALERGIC
6din10
ESTI CUMVA UNUL DINTRE EI?
Marea majoritate cred ca au doua afectiuni separate astm si alergii.
Simptomatologia astmului si astmului alergic este aceeasi!
La astmul alergic factorul declansator este diferit.
Simptomatologia si toate exacerbarile astmului sunt declansate de ceva. In cazul astmului alergic aceste manifestari sunt declansate de expunerea la alergeni din aer incluzand praf, par de animale, mucegaiuri, gandaci.
Ce rol au factorii declansatori in astmul alergic?
In cazul in care aveti astm alergic alergenii precum praful, parul de animale, mucegaiul pot declansa simptomatologia si atacurile de astm.
Cand un alergen patrunde in organism, sistemul tau de aparare il recunoaste precum o agresiune.
Sistemul tau imunitar incepe sa secrete anumite substante numite imunoglobuline E sau IgE
IgE-ul joaca un rol major in astmul alergic, el declanseaza reactia alergica. Astfel el se ataseaza de suprafata alergenului determinand eliberarea unor substante chimice ce duc la inflamatia (umflarea) in si in jurul plamanilor. Aceasta determina ulterior atacurile de astm.
Copii cu astm alergic au un nivel ridicat de IgE deoarece organismul lor reactioneaza la alergeni. Pentru multi blocarea activitatii IgE reprezinta o parte benefica a tratamentului astmului alergic. In cazul in care copilul dumneavoastra are astm alergic intrebati medicul specialist pneumolog/alergolog despre testarea IgE.
Ce este un test IgE?
IgE = imunoglobulina E este un test de sange care determina cantitatea de IgE din organism.

Simptomele astmului.

ASTMUL

Multi oameni nu stiu ca sufera de astm, in special daca simptomele lor nu sunt severe.
Simptomele astmului sunt insa serioase si pot fi fatale. Cele mai frecvente simptome astmatice sunt:
Tusea, in special noaptea, la efort sau dupa un episod de ras intens
Senzatia de sufocare (dispnee)
Senzatia de strangere a pieptului
Wheezing – suierat in plamani
Se poate inatampla ca tusea care nu mai trece sa fie singurul simptom al astmului.
Simptomele astmului apar cu precadere noaptea sau dimineata devreme, la trezire, dar pot aparea oricand. Ele se agraveaza atunci cand veniti in contact cu un factor declansator.

SURSA: http://www.invingeastmul.ro/

Ce fac aerosolii in nasul nostru?

Ne intrebam firesc, ce anume fac aerosolii salini inspirati in salina? De ce este important ca in salina chiar sa existe aerosoli si nu doar un decor de sare ? In final, de ce trebuie sa existe un generator profesional de aerosoli in salina artificiala ?
De la buna inceput trebuie spus ca generatorul emite in atmosfera salinei o gama de particule de sare cu dimensiuni pornind de la 2 la 0,2 microni. In mod schematic actiunea aerosolilor este urmatoarea: patrunzand in corp, ei trec prin mai multe filtre. Primul este nasul. Acesta retine particulele mai mari, cele de circca 1 micron. Acesti aerosoli mai mari se depun pe peretii interiori ai nasului si actioneaza asupra mucoasei fluidizand eliminarea pe cale naturala a elementelor de care organismul nu are nevoie (secretii, elemente retinute de nas din inspiratiile anterioare, particule de praf, etc). De aceea veti constata, inca de la prima sedinta in salina, ca nasul incepe sa va curga, practic, sa se curete. La copii acest fenomene este declansat mai rapid. Nu trebuie sa va ingrijorati, este un fenomen bun, folositor. Organismul descarca ceea ce trebuie eliminat fara a forta mucoasa, fara a sufla energic nasul, fara a-l tensiona. De retinut, la primele sedinte in salina este bine sa aveti cateva servetele. Daca le-ati uitat acasa nu este nimic ; suntem pregatiti sa va punem la dispozitie cele necesare.

Programul AURORA

SANATATEA SE INVATA!

Fundatia OMR lanseaza , prin intermediul Saliei sanatatii, Programul Aurora, un program de educare publica in vederea deprinderii unei respiratii sanatoase si eficiente dar si a recuperarii respiratorii. Directia stiintifica a acestui program este  asigurata de catre doamna doctor conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, coordonatoarea Grupului de Lucru de Reabilitare Respiratorie al Societății Române de Pneumologie (SRP).

In cadrul Salinei Sanatatii vor fi rulate, cu incepere din acest an (2015) o serie de exercitii si tehnici respiratorii. Acestea vor contribuie masiv la imbunatatirea starii de sanatate cu conditia ca sa fie efectuate cu seriozitate, la intervalele de timp indicate.

In acelasi timp, Fundatia OMR va derula activitati ale Programului Aurora in unitati de educatie si invatamant de toate nivelurile.

De ce tratamente naturale ?

Oamenii au aplelat la remedii naturale de mii de ani. Sarea, salinele, apele minerale, tratamentele cu nomol sapropelic sau alte astfel de remedii suta la suta naturale s-au dovedit mult mai prietenoase cu corpul uman decat medicamentle de sinteza. Este drept ca aceste remedii naturale nu actioneaza cu viteza celor de sinteza dar, este iarasi dovedit faptul ca efectle secundare ale acestora sunt de multe ori nesemnificative si usor de tolerat pentru organism.Acesta este platforma de la care am pornit atunci cand am construit Salina sanatatii din Palatul National al Copiilor  Bucuresti.

Pe masura ce stiinta medicala a progresat au fost elaborate si substante medicamentoase care au ajutat mult tratarea diferitelor afectiuni. Din pacate, multe dintre aceste substante medicamentose, pe  langa rolul lor principal util, au si o serie de actiuni paralele nedorite. Efectele secundare, multe adverse, fac ca un medicament sa fie luat cu multa grija iar medicii sa prescrie un tratament tinand cont de multitudinea de posibile reactii negative ale organismului.

Ce fel de sare folosim

Salina Sanatatii este o salina artificiala din Bucuresti. Sarea utilizata pentru a alimenta generatorul profesional de aerosoli salini este sare minerala din Slaanic Prahova. Prin amabilitatea conducerii minei din Slanic, beneficiem de sare complet naturala, preluata de pe linia de productie inainte de a se interveni asupra ei cu procesele prin care sarea de mina este prelucrata. Deci, sarea nu are niciun fel de adaosuri chimice in afara celor naturale, originale.

Cum decurge o sedinta de salinoterapie la salina sanatatii?

Salina Sanatatii este o salina artificiala profesionala din Bucuresti. Pentru a efectua o sedinta de salinoterapie completa este necesar sa va prezentati la salina cu 10 minute inainte de ora inceperii sedintei. De ce? Pentru ca la ora fixata generatorul porneste si incepe sa insufle in incaperea salinei aerosolii. Generatorul este prevazut de catre fabricant cu dispozitive de masurare exacta a timpului si de comanda electronic a functionarii. 
De ce trebuie sa veniti mai devreme? Pentru ca personalul salinei sa va poata introduce in salina avand la dvs. inzestrarea necesara; botosi in picioare, peste incaltaminte si halat pentru protejarea hainelor de aerosolii de sdare. Acestia, fiind de culoare alba se depun in intreaga zona iar hainele se pot incarca cu sare. Tocmai de aceea este recomandat ca sa veniti imbracati cu haine de culoare deschisa. Sarea nu afecteaza sub nicio forma imbracamintea asa ca halatul are rolul de a asigura doar neincarcarea acesteia cu sare. ` 
Odata intrati in incaparea salinei va alegeti locul pe care il preferati si va asezati pe scaunele respective. Copiii au la dispozitie scaune pe masura si masute miniaturale. In plus li se pun la dispozitie doua lazi cu jucarii care le pot fi folosite pe parcursul derularii sedintei.La finalul sedinteti, jucariile trebuie stranse in lazi, asa cum au fost gasite. Podeaua salinei fiind acoperita cu un strat gros de sare ii atrage pe copii iar acestia se joaca cu mare placere sapand si construind ca si intr-un nisipar.